Assalamualaikum.
Entri ni untuk si ugou Niki (poyo) sebab dia balik-balik tanya. Tidak di Twitter and sms,di Instagram pun dia ada menanya.Hehe. Enda bah. Aku amik resepi ni dari MyResepi.com tapi aku edit2 sikit bahan dan cara buat dia.
Bahan2:
- 250g cream cheese (aku kasi lebih sikit sebab mau tambah beratkan tapi kalau tidak mahu,boleh juga.hehe)
- 200cc/ml fresh cream/plain yogurt(aku tak letak fresh cream.aku guna yogurt)
- 2 sudu besar jus lemon (aku guna sikitttt saja.keju dahlah masam,ada yogurt lagi nanti tambah masam pula)
- 3 sudu besar tepung gandum ( aku tambah 2 sudu lagi.)
- 2 biji telur (asingkan putih dan kuning)
- 1 cawan susu segar
- 90g gula kastor
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 ts cream tartar
Bahan untuk base:
1 bungkus biskut marie (takda biskut marie,bantai ja apa biskut kosong yang ada.Jacob pun boleh.)
3 sudu besar mentega yang telh dicairkan
Cara-cara:
- Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok.
- Hancurkan biskut sampai lumat dan tuangkan butter ke atasnya.Gaul pastu baru compress biskut tu dalam loyang. 3 cm cukuplah.Masukkan dalam oven selama 5 minit. Biarkan ia sejuk.(aku taknak lama-lama)
- Pukul cream cheese and yogurt/fresh cream sampai hati kau rasa puas. hehe. Until soft and creamy okay
- Campur dulu gula,cream tartar and tepung. Baru masukkan ke dalam cheese tadi.Pukul sampai sebati.
- Masukkan kuning telur dan pukul lagi. Dalam bekas yang lain, campurkan putih telur and susu segar. Takyah pukul dia sampai koma. Nanti kek tak lawa.
- Masukkan campuran putih telur tadi ke dalam mixture cheese. Pukul sampai sebati.
- Then,barulah masukkan tepung jagung and jus lemon. Pukul lagi.
- Tuangkan mixture dalam loyang yang ada biskut tadi.
- Masukkan loyang tadi ke dalam loyang yang lebih besar.Isikan loyang yang besar tersebut dengan air sehingga 1/4 of it penuh. ( pastikan masak kek begini okay)
- Masukkan dalam oven dan masak dalam 45-50 min ,170 darjah celcius.
- Bila dah masak, sejukkan semalaman.Baru sedap dimakan.
Nilah rupa cheese cake aku selepas tiga kali percubaan. K sampai sini jak. tataa
0 000 tikus menggigit:
Post a Comment